Afectiuni

Miopia

Miopia apare când globul ocular este ușor mai lung – din față până în spate – decât de obicei. Aceasta determină razele de lumină să se focalizeze în fața retinei, și nu pe retină, cum ar fi normal.

Miopii au dificultăți în vederea lucrurilor la distanță, cum ar fi semnele de circulație, dar văd bine de aproape – la citit, lucru manual etc.

Semne: persoanele mioape acuză frecvent dureri de cap sau de ochi și se pot simți obosite când șofează sau fac sport.

Tratament: Miopia poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie refractivă. Având miopie, prescripția de ochelari va avea un număr negativ.

Hipermetropia

Persoanele afectate de hipermetropie pot vedea obiectele indepartate foarte bine, dar au dificultati la vederea de aproape.

Care sunt cauzele hipermetropiei? Globul ocular al persoanei hipermetrope este mai scurt decât normal și, ca urmare, razele de lumina care intră în ochi sunt focalizate în spatele retinei.

Semne: Hipermetropii se plâng de dureri de cap sau de ochi și se pot simți obosiți când au de făcut lucruri care necesită vederea de aproape.

Tratament: Hipermetropia poate fi corectată cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescripția va avea un număr pozitiv (cu plus), de exemplu +2,50.

Astigmatismul

Astigmatismul se datorează corneei de formă neregulată și se corectează cu ochelari sau lentile de contact.

Semne: Uneori, astigmatismul necorectat poate da dureri de cap sau de ochi și poate produce vedere distorsionată și întunecată.

Tratament: Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact. Prescripția va conține trei părți în loc de una, de exemplu -2,75 / -1,25, axa 180 grade. Prima parte indică corecția principală, sferică, iar părțile doi și trei arată mărimea și localizarea astigmatismului.

Presbiopia

În jurul vârstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul sau lucratul la calculator, devine neclară. Aceasta li se întamplă tuturor la un moment dat, chiar și celor care n-au avut niciodată probleme legate de vedere.

Semne: Când apare presbiopia, o persoană va observa că, pentru a vedea clar, simte nevoia să țină mai departe decât de obicei cartea, ziarul, revista sau telefonul. Iar când sunt de facut lucruri care solicită vederea de aproape, pot apărea dureri de cap sau semne de oboseală.

Parteneri